Kosmetologens råd til akne

Akne er ikke noget man har øverst på ønskelisten, vel? Jeg elsker at hjælpe mine kunder i klinikken med deres hud, også akne. Faktisk ISÆR akne, da jeg ved hvor generende og belastende det kan være. Har selv været der!

Som jeg vil komme ind på, så er der mange faktorer der kan spille ind. Noget hjælper for nogle, noget andet hjælper for andre. Noget skal være skidt, for at blive godt i sidste ende. Læs med!

 

Hvad er akne?

Akne er en betændelsestilstand i talgkirtler og hårsække. Det viser sig med bumser, knopper, indkapslinger (milier) og hudorme. Man kan have akne i ansigt, på brystet og på ryggen.

 

Er der forskel på akne?

Ja, det er der. Både typerne og graden af aknen.

For at kunne pleje og behandle akne, er det yderst vigtigt at skelne imellem, om det er inflammatorisk eller ikke-inflammatorisk akne.

 

Ikke-inflammatorisk akne viser sig med

 • hudorme
 • milier (hårde hvide indkapslinger)
 • udvidede talgkirtler med overproduktion af sebum (olieagtig substans)

 

Inflammatorisk akne viser sig med

 • betændte bumser med væsker og pus
 • pustler og papler
 • udpræget rødme af huden
 • ”betændt” udseende

 

Kan man selv gøre noget?

Ja, i allerhøjeste grad! Man kan selv gøre meget, for at forbedre sin akne, alt afhængigt af hvordan tilstanden er.

 

Skal lægen med indover?

I nogle tilfælde, er det nødvendigt at søge læge, for at få en vurdering på, om det er nødvendigt med en kur med den milde antibiotikabehandling: Tetracyklin eller den lidt skrappere kur: Isotretinoin. Dette anbefaler jeg ofte i min klinik, og det er ikke noget man skal være ked af at gøre. Hvis man brækker en arm, får man også gips på! Hvis huden er svært plaget, kan det også være en hjælp med en retinoid gel (a-vitamin), ordineret af lægen.

 

Hvis, man vurderes til, at skulle på en lægeordineret kur, kan man sagtens følge mine nedenstående tips og råd. Dog bør du høre lægen vedr. brug af A-vitamin samt salicylsyreprodukter, hvis du kommer på en pillekur, eller en højt koncentreret A-vitamin gel.

 

Hvor lang tid tager det før aknen forsvinder?

Udover mine anbefalinger, understreger jeg altid, ofte flere gange, at tålmodighed, er noget af det vigtigste at have, når man skal aknen til livs! Det kan være svært, men hold ud! Akne KAN behandles! Der kan gå måneder før, man når til det endelige resultat, hvis aknen er udbredt.

Ofte kan aknen forværres, for derefter at blive bedre. Dette i kombination med det rette valg af hudplejeprodukter og kosmetologbehandlinger. Nogle kan dog allerede se en forbedring, når de er kommet ind i en god rutine.

 

Mine råd til pleje af aknehud: 

 

Udover hudplejen anbefaler jeg følgende:

 • Få nok søvn og undgå stress. Krop og sind stresses, hvis der er søvnmangel. Stress kan påvirke din hud (stress akne)

 • Skift dit pudebetræk hver dag. Du kan evt. vende puden, når du har sovet med det én nat, og dernæst skifte til et rent

 • Sprit earplugs, mobiltelefon samt ledningerne til høretelefoner af hver dag

 • Indtag mindre sukker, også forarbejdet kulhydrater som hvidt brød og lignende.

 • Undgå skummet- og minimælk og ost, hvis din hud reagerer med udbrud, efter at have indtaget dette. Prøv dig frem!

 • Spis mere frugt, grønt, fuldkorn og sunde proteiner. Overvej om din mave fungerer optimalt, da dette også kan påvirke huden

 • Find en lægeeksamineret kosmetolog, som er ”akne-ekspert” og kan tilbyde effektive dybderensende behandlinger. Stil altid spørgsmål til behandler, behandlingen og produkter

 

Håber du kunne bruge læsningen til at få svar på nogle af de spørgsmål, du måske kunne gå rundt med.

Husk, at aknen kan behandles. Lad det ikke ødelægge din hverdag, og forhindre dig i at gøre ting, fordi det hæmmer dig. Der ER hjælp at hente. Hav’ tålmodighed og klø på – og giv ikke op.

 

De allerbedste hilsener fra Eva