Kost og akne

Hvad er akne? 

Akne er en hudlidelse. Når talgsekretionen i huden øges, kan man få fedtet hud, de små sorte hudorme, de hvide indkapslede milier og bumser; betændte/ikke betændte. Det overskydende fedt og talg sætter sig, og blokerer for talget og olien i din huds porer, som skal ud. Bliver de tilstoppet af overskydende olie, snavs, makeup og andre udefrakommende partikler, kan det udvikle sig til bumser og i nogle tilfælde akne. 

Man kan beskrive akne som en betændelsesreaktion, i og omkring talgkirtlerne. 

 

Hvad er årsagen til akne?

I visse perioder af ens liv, ændrer hormonerne sig markant. Det er fysiologisk umuligt at undgå dette. Fx ændres den hormonelle status ved pubertet, graviditet, overgangsalder, da talgsekretionen i hudporerne øges.

Hormonerne ændres også når man begynder at bruge prævention, som p-piller, p-stav og lignende. Ikke ensbetydende med at man FÅR akne, men hormonerne ændres.

Akne kan også være arveligt, og ligge latent i kroppen.

Visse former for medicin, kan også give akne, og det samme kan stress (stressakne).

 

Myte eller realitet? 

Der findes så mange konstateringer og meninger om, at man kan få akne, hvis man spiser forkert, eller spiser nogle bestemte madvarer”, og lige så mange imod.  

 

FYI 

Jeg er IKKE kostvejleder.  

Skriveriet her, er baseret på den viden jeg har fra mit professionelle arbejde som kosmetolog. Den er baseret på de klientoplevelser og observationer jeg har haft, og stadig har, ift. kost og akne. Der ligger ingen videnskabelige undersøgelser til grund for mine (subjektive) udtalelser, anden end min erfaringer og oplevelser. 

 

Giver ost akne?  

Giver mælk akne? Giver chips akne? Spørgsmål jeg indimellem får.  

NEJ, ingen af de ovennævnte GIVER dig akne. De er IKKE årsagen til, at du får akne. MEN, når det så er sagt, så kan disse og andre madvarer trigge din akne, til at blive forværret, og blusse op, og i værste fald lidt mere langsommeligt og besværligt, at komme af med. 

Hælder du benzin på bålet, så blusser bålet op. Spiser du en pose chips fx når du har akne i udbrud, er der risiko for at aknen kan forværres.  

  

Overvej om det kunne være en bestemt fødevare, som trigger

Når du har akne, og gerne vil have den til at være et afsluttet kapitel, så tænk over, hvad der muligvis kan trigge den, til ikke at blive bedre, på trods af korrekt hudpleje, og på trods af evt. receptpligtig medicin fra lægen, eller tilbagevendende akne efter endt medicinkur.

Læs gerne også min K-story: Kosmetologens råd til akne

 

Hvilke madvarer kan trigge akne?

 Følgende madvarer har jeg set kunne forværre akne, hos mine klienter: 

·   Mælkeprodukter, herunder ost, skummet- og minimælk, smør, yoghurt og lignende 

·   Jodindholdige fødvarer, som fx skaldyr

·   Friturestegt mad og stort indtag af olie

·   Stort sukkerforbrug 

·   Hvede 

·   Chips og peanuts 

·   Soya og soyaprodukter

·   Mayonaise

 

 

Prøv det af!

Du kan afprøve om én af ovenstående madvarer (én ad gangen) trigger din akne, ved at undlade at indtage det i en periode på 3-4 uger, og derved se, om det muligvis er den ene fødevare, som er synderen! Altså, afprøve det på den måde, ved at se om du får flere bumser, når du indtager ovenstående.

 

Hvordan får du yderligere hjælp til din akne?

Generelt, hvis man er bekymret for at ens tarmsystem, ikke fungerer optimalt ”normalt”, skal man altid kontakte sin læge, for råd og vejledning.

Hvis du ønsker et sundere tarmsystem/mave, via en rigtig ernæringsmæssig kost, så kan du kontakte en kostvejleder/diætist, som også ser forbindelsen mellem kost/tarmsystem/hud.

 

 

PS! Det er jo ikke for evigt, at du skal undvære den madvare, som måske kan trigge din akne. Men, muligvis kun indtil der er styr på din akne.  

 

Allerbedste hilsener Eva (som får bumser af pomfritter og salatmayonaise, det er stensikkert - og hver gang!)