Probiotika i hudpleje

Bakterier i hudplejeprodukter? Hmmm, jeg tænkte at det lød lidt aparte første gang, jeg hørte om det. Jeg ved, at probiotika findes som naturlige mikroorganismer i tarmene, men at tilføje det i hudpleje, var nyt for mig.

 

Hvad er probiotika?

Probiotika er det samme som mælkesyrebakterier. Det er de ”gode” bakterier, som findes i tarmsystemet, og som er med til at bevare en normal bakterieflora i mave-tarm-systemet.

 

Hvilken påvirkning har probiotika på huden?

  • Beskyttende; i og med det genopretter balancen mellem bakterierne på hudens overflade, styrker det også hudens beskyttende barriere. Kort sagt kan det mindske væksten af dårlige bakterier og hjælpe hudens forsvar (immunsystem)

  • Hydrerende; da en beskadiget hudbarriere ikke kan holde på fugten, kan man få en dehydreret hud. Probiotika gendanner hudens (naturlige) evne til at holde på fugten og er med til at forøge hudens (normalt naturlige) produktion af hyaluronsyre.

  • Balancerende; probiotika laver et biokemisk miljø, som får huden tilbage til rette pH-værdi (surhedsgrad i huden)

  • Beroligende; Ud over at undertrykke væksten af skadelige bakterier kan probiotika også lindre irritation, og bekæmpe betændelse og irritation. Derfor kan probiotika, af samme grund, også hjælpe på visse tilfælde af akne og eksem.

 

Lidt nørderi

Interessen for probiotika i cremer, sera og masker er igennem de sidste 3-4 år steget i Asien, især i Sydkorea. Flere undersøgelser har vist, at asiatisk hud generelt, er blevet mere sensitiv, dels pga. et tyndere yderste hudlag (stratum corneum) og dels pga. forværrede miljøpåvirkinger fra især luftforurening. En undersøgelse (kilde: Korean Medical Foundation) har beskrevet, at de giftige stoffer i fint støv, kan stimulere produktionen af cytokin, (som er et molekyle i immunsystemet) der fremmer betændelse.

Håber ikke du er faldet af i svinget, over nørderiet. Men, måske tænker du, at din hud evt. ville have godt af nogle gode mælkesyrebakterier. Måske ikke, men så er du blevet lidt klogere på området, ligesom jeg selv er.

 

Huden og tarmsystemet

Jeg er slet ikke i tvivl om, at hvis din mave og tarme er i ubalance, kan det, oftest, ses på huden. Så, jeg er stor tilhænger af, at man også skal kigge på sine kostvaner, og overveje om maven fungerer, som den skal, hvis huden driller fx med akne, eksem etc.

 

På shoppen har vi nogle superprodukter fra fx Neogen, Missha og Pyunkang Yul, som indeholder probiotika: 

 

Allerbedste probiotikahilsener fra Eva